Kako z AEQ vajami dvigujemo čustveno zrelost

Čisto na začetku se AEQ vaj učimo zato, da se naučimo čutiti mišično napetost. Postaja nam vedno bolj jasno, da zavest ne nadzoruje telesa tako kot mislimo da ga. Z vajami se v tem procesu umirjamo in sprostimo.
Ko ta občutja že bolje integriramo v svoje zavedanje in telo, začnejo AEQ vaje pridobivati drugačen namen.
Z njimi pričnemo poglabljati stik sami s seboj. Tako se postopno poveča vloga in pomen interocepcije, to so signali iz našega telesa, ki potujejo do zavesti.
Pomembno je, da postanejo jasnejši in se jih vedno bolj zavedamo. Tako dobimo jasnejšo sliko kako v določenih situacijah odreagiramo ali ne odreagiramo.
Postopoma dojemamo kako se v določenih situacijah telesno odzovemo ali se ne ter povezavo med tem, kako drugače zavestno dojemamo situacije v katerih smo v tistem trenutku. Tako se učimo zaznavati vpliv podzavesti in AŽS na zavedanje.
Le ta pogosto izkrivlja ali popači vpliv telesa na zavest in s tem zmanjšuje sposobnost zavedanja kako smo v dani situaciji ter kako določene osebe vplivajo na nas in kako mi vplivamo na njih.
Ko z vajami povečujemo stik s telesom in s tem nadzor zavesti na naše telo, s tem postopoma zvišujemo čustveno zrelost.
Vedno bolje lahko opazimo na katerih področjih je naše zavedanje zmanjšano, kaj se dogaja drugače od tistega kar skozi telo vedno bolje čutimo, kaj se v resnici dogaja v nas in okoli nas.
AEQ vaje imajo postopen vpliv na zavedanje našega vedenja ter na vedno boljšo povezavo med telesom in zavestjo, to postopno dviguje čustveno zrelost.
Čustvene zrelosti same po sebi ne dvigujemo skozi vaje, temveč skozi spremembo vedenja do sebe in drugih, vaje le omogočijo da bolje vemo kaj spreminjati. Zaradi vaj imamo večji nadzor nad telesnimi gibi, da lahko z njihovo pomočjo manj omejujemo telo pri željenem vedenju.
Med izvajanjem AEQ vaj opazimo, da določene dele telesa lažje premikamo, druge težje, da imamo več nadzora in občutka na levi kot na desni strani telesa in obratno. Takrat se lahko začnemo učiti in postopno zavedati, da imajo ta občutja določene razloge v naši preteklosti. Da imamo v podzavesti določene vzorce, ki nam določeno vedenje olajšujejo ali otežujejo.
Jasnejše postane razumevanje kako se v nekaterih situacijah odzivamo. Če ti odzivi niso koristni jih lahko prej opazimo in razumemo ter se vedno bolj zavedamo da niso slučajni ter začnemo na njih vplivati, da se spremenijo.
Tako bolj zavestno vplivamo na naše vedenje in dvigujemo čustveno zrelost. Čustva uporabljamo bolj učinkovito, kajti poveča se nam nabor primernejših vedenj in drugačnih čustvenih odzivov, to je proces postopnega dvigovanja čustvene zrelosti.
Višja kot je čustvena zrelost manj je potrebe po begu v pretirano utrujanje ali omamljanje. Bolj jasno čutimo pod kakšnim pritiskom smo ali kako odklopljeni od samega sebe, vse zato, da preprečimo sproščenost.
Kadar nezavedno nosimo v sebi strah, se bojimo sproščenosti.
Z dvigom čustvene zrelosti lahko postopoma preprečimo vsa kronična čustvena ali fizična stanja, ker jih zaznamo dovolj hitro, da jih lahko pričnemo urejati še v začetni fazi.
Višja čustvena zrelost pomeni, da smo sposobni čutiti, razumeti in sprejeti močnejša čustva, občutke ali se zavedati realnosti stanj v katerih se nahajamo.
Ne rabimo več bežati pred njimi v previsoko zaposlenost, športno utrujanje ali odvisniška vedenja.
Tako postanemo manj prestrašeni in bolj sproščeni.
Sproščenost omogoči ved svobode in kreativnosti v izbiri vedenj, ki vodijo k vedno večjemu zadovoljstvu v življenju.

Petra Šmid Seljak,

učiteljica AEQ Odnosov 1 stopnje, učiteljica AEQ Dihanja 2. stopnje, učiteljica AEQ Metode 3. stopnje in učenka AEQ Metode 4. stopnje 3/5, terapevtka razvojno nevrološke obravnave, Bownova terapevtka

Objavi komentar