Sistemi zaščite pred pritiski sodobnega načina življenja

V sodobnem načinu življenja smo primorani zaradi visoke hitrosti in kompleksnosti življenja zmanjšati čutenje in ustvariti sisteme zaščite kot so senzorno motorna amnezija (SMA), senzorno motorna odtujenost (SMO) in senzorno motorna iluzija (SMI) kot posledica obeh.
Tako se raven lahko povprečne SMA, SMO in SMI dviguje in stopnjuje, ne pa tudi raven povprečne čustvene zrelosti in učinkovitosti. Na tak način žal le višamo stopnjo iluzije da zmoremo, da smo uspešni, kar nam lahko resnicoljuben pogled na stanje v katerem smo pove, da temu ni tako.
Povišali smo potrebo po zakrčenosti in povečali strah pred sprostitvijo ter omogočili stanje, ki ga opisujemo kot alergija na sproščanje, da bi si lažje prekrili resnico, ki jo zavest tako potrebuje, da bi lahko spremenili načine in smer delovanja, ki nas vodijo vedno bolj stran od sebe k ugajanju in zadovoljevanju potreb drugih.
V procesu učenja AEQ metode in AEQ vaj je pomembno zavedanje o obstoju časovnega zamika pri nižanju SMA, SMO in SMI ter dvigovanju čustvene zrelosti za izhod iz kroničnih stanj ter o naslednjem časovnem zamiku med dvigovanjem zavestne in šele kasneje z vztrajnostjo in doslednostjo spreminjanja dejanj, podzavestne čustvene zrelosti.
Zamika sta vzrok za pojav neprijetnosti, bolečin, potlačenih občutkov in čustev, ki jih v zavest prinesejo AEQ vaje in protokoli na individualnih obravnavah. Pojavita se tudi odpor do učenja in spreminjanja, s poglabljanjem učenja telesne zavesti, z učenjem AEQ metode,
Pojavijo se lahko moten spanec, povečana zakrčenost, padec zbranosti ter po drugi strani povečana dojemljivost za preusmerjanje podzavesti stran od pomembnih spoznanj in dejanj, z ustvarjanjem grešnih kozlov zunaj sebe, da bi se zmanjšali težo spoznanj za kar je odgovoren strah pred sproščenostjo.
Alergija na sproščenost pa omogoči pojav vročine, slabosti, prebavnih težav, vrtoglavice, glavobolov, sprememb kože ter v hujših primerih paničnega vedenja.
Čeprav je takšno ohranjanje, prejšnje popačitve dojemanja toka lastnega življenja skozi SMI nesmiselno, je za osebo varno in poznano. Žal je to le recept prenosa nemoči, ki povzroči prenos le te na nemočne in odvisne osebe kot je bilo to storjeno v preteklosti učečega.
Zavedati se je potrebno, da so osebo s SMI izdali in prizadeli ljudje, ki tega zavestno ne bi nikoli naredili, saj so izrabili moč in vpliv, ki ju odvisna oseba občuti kot sovraštvo, saj ni v stanju pobegniti ali se drugače ubraniti vplivov, ker bi bila brez njih popolnoma nemočna. Prav sovraštvo, pa je dovolj močna energija, ki povzroči odvisnost z uporabo popačitve SMA, SMO in SMI.
Ob primerni čustveni zrelosti in učinkovitosti ne potrebujemo obstoja SMI s kronično aktivacijo SMA in SMO, da bi preživeli v okolju, ki je toksično, saj lahko kadarkoli odidemo ali z ustreznim izražanjem potreb vplivamo nanj, da se do nas ustrezen način spremeni.
Kadar sisteme zaščite SMA in SMO uporabljamo akutno, kar je občasno potrebno in smiselno, je tak način le začasno zmanjšanje čutenja, ki ga pa ob primerni čustveni zrelosti in učinkovitosti zmoremo dovolj hitro opustiti ter se vrniti v ravnovesje zaznavanja principa realnosti in potrebnih principov spontanega vedenja z urejanjem tega kar nas ovira, moti, ogroža in omejuje.
Principi delovanja osebe kot some, ki jih zaradi pomanjkanja razumevanja lahko hitro spremenimo v nasprotnike ter zaradi pomanjkanja veščin za urejanje zdrsnemo v iluzijo so povezanost razumevanja v delovanju žensko moškega principa, povezanosti telesa in uma, desne in leve možganske polovice, učinkovitosti ali ločenosti volje in mišljenja, zavedanja in delovanja v principu kdo sem in kaj delam.
Bolj, ko dvigujemo razumevanje, boljše je sprejemanje in nato spreminjanje dosedanjega razumevanja delovanja kot celote v povezanosti zavesti, telesa in podzavesti.
Takrat so lahko mnenje, mišljenje in prepričanja vedno bolj usklajena in povezana. To nam omogoči čutiti sebe skozi principe gravitacije in zakon časa, ki sta pokazatelja posledic kako smo živeli v preteklosti in kako bomo lahko ob spremembi dojemanja in razumevanja, skozi postopno spreminjanje, živeli v prihodnosti.
Le tako se lahko sprejmemo z vsem kaj smo do sedaj počeli, naredili in postali, takšno dojemanje nam lahko omogoči le celostna sprememba čustvene zrelosti in učinkovitosti. Od tukaj imamo možnost stopit po svoji, čeprav še nikdar prehojeni poti.

Petra Šmid Seljak,

učiteljica AEQ Odnosov 1 stopnje, učiteljica AEQ Dihanja 2. stopnje, učiteljica AEQ Metode 3. stopnje in učenka AEQ Metode 4. stopnje 3/5, terapevtka razvojno nevrološke obravnave, Bownova terapevtka

Objavi komentar