Baby handling - ravnanje z dojenčkom

Zakaj je pravilno ravnanje z dojenčkom tako zelo pomembno?

Razvoj otrok se od posameznika do posameznika razlikuje, odstopanj od »normale« je veliko in vsa niso razlog za skrb.

Lahko pa določena odstopanja pripeljejo do resnejših gibalnih težav kasneje v življenju. Zato je še kako pomembno, da z otrokom že v najzgodnejšem življenjskem obdobju ravnamo pravilno.

Starši s pravilnim vsakodnevnim ravnanjem z dojenčkom gradijo njegovo telesno shemo ter usmerjajo in oblikujejo kakovost otrokovega gibanja. S pravilnimi prijemi mu pomagajo, da bolje čuti svoje telo ter lažje osvaja potrebne gibalne vzorce, ki jih bo uporabljal za funkcionalno gibanje vse življenje.

S pravilnim ravnanjem se lahko izognete večini gibalnih težav, ki lahko pestijo dojenčke (bolj okorno gibanje, zategovanje glavice nazaj, otrok se ne obrača na bok ali trebuh, ne plazi ali ne sedi, ko bi že moral itd.).

Tako kot dojenček občuti svoje telo, tako se giblje. Pestrejši so čutno gibalni vzorci in prilivi čutnih informacij v telo, raznovrstnejše in predvsem kvalitetnejše bo njegovo gibanje in na podlagi čutenja oblikovana kasnejša samopodoba otroka.

Kaj boste pridobili, če se odločite za prikaz ravnanja z dojenčkom?

Pokazali vam bomo prijeme in položaje, pri katerih otrok aktivno sodeluje, je usmerjen proti sredini in simetrično naravnan. Naučili vas bomo pravilnih prijemov, prilagojenih posebej vašemu dojenčku. Z njimi boste učinkovito podprli otrokov čutno gibalni in s tem celostni razvoj.

Svetovali vam bomo, kateri in kakšni pripomočki so potrebni in primerni pri negi otroka – kakšni naj bodo npr. duda, steklenička, posteljica, igralna površina ter ne nazadnje voziček in avto sedež.

Kdaj priti na prikaz pravilnega ravnanja z dojenčkom?

Za prikaz pravilnega rokovanja z dojenčkom je najprimernejši čas čim hitreje po otrokovem rojstvu ter vse do enega leta starosti oz. kadarkoli se starši sprašujejo, kako bi še lahko pomagali otroku pri individualnem gibalnem razvoju. Za dojenčke mlajše od enega meseca je še posebej priporočljiv, saj gre za aktivnost, s katero lahko začnemo takoj po rojstvu, ko mamino telo še ni popolnoma pripravljeno na nove izzive.

Za prikaz pravilnega ravnanja z dojenčkom se lahko odločite tudi že pred rojstvom dojenčka.

Za kvaliteten otrokov razvoj je izbira dobre igrače zelo pomembna. V Terapevtskem dotiku priporočamo naravne igrače Grizli.