Skupinska razvojno gibalna vadba za dojenčke

Zakaj je gibanje dojenčka pomembno?

Otroček se na začetku svoje poti razvija v maminem trebuhu, kjer se giblje v vodi in čuti svoje telo v breztežnostnem prostoru. Gibanje je zanj preprosto in prijetno.

Takoj po rojstvu novorojenček občuti gibanje pod vplivom težnosti, kar zanj predstavlja velik izziv in priložnost za učenje. Narava je novemu bitjecu v pomoč dala “program”, ki vodi njegovo gibanje do okvirno tretjega meseca starosti; ta “program” podpira primarne reflekse – sesalne, prijemalne, iskalne … ter kompleksnejše gibalne vzorce, ki refleksno gibanje spreminjajo v kompleksnejše aktivnosti.

Nove nevronske povezave v možganih bodo nastajale preko novih izkušenj, ki jih dojenčku z vsakodnevnim ravnanjem posredujemo starši, predvsem mamice. To je čas pridobivanja čutno gibalnih izkušenj – kar dojenček občuti, tudi razume, in kakor razume, tako se tudi giblje in odziva na svet okoli sebe.

Pri vadbi bo dojenček užival ob čutenju usklajenosti v gibanju, starši pa  boste s pravilnim načinom dvigovanja, nošenja, polaganja ter igro primerno usmerjali njegov razvoj k vedno večji lahkotnosti in užitku v gibanju v različnih razvojnih obdobjih. Program vsebinsko dopolnjujemo in nadgrajujemo.

Takoj po rojstvu priporočamo individualno uro baby handlinga. Naučimo vas prijemov, ki podpirajo novorojenčkov čutno gibalni razvoj ter izboljšujejo kakovost izvajanja gibalnih vzorcev, ki jih dojenček osvaja v prvem letu življenja oz. do hoje. Prijeme nato izvajate med vsakodnevno skrbjo za novorojenčka in ne zahtevajo posebnega časa.

Dojenčkom, ki se gibljejo bolj okorno, glavico iztegujejo nazaj, imajo težave pri obračanju na bok ali trebuh oziroma se ne plazijo ali ne sedijo, ko bi že lahko, priporočamo individualno razvojno gibalno terapijo. Gre za terapevtsko tehniko, s pomočjo katere dojenčkom z navedenimi in drugimi podobnimi težavami pomagamo pri občutenju usklajenosti gibanja in jim tako omogočimo kakovostno gradnjo primernih gibalnih vzorcev, ki jih potrebujejo za svoj nadaljnji čutno gibalni razvoj.

Kako poteka skupinska razvojno gibalna vadba?

Vadba poteka pod vodstvom razvojne terapevtke z mednarodnim certifikatom za izvedbo razvojno nevrološke obravnave (RNO – Bobath).

Ob prihodu dojenčka slečemo in odložimo na blazino, mu ponudimo igračko in mu damo čas, da se prilagodi na novo okolje. Vadbo sestavlja dinamičen sklop gibalnih aktivnosti na žogah, zibanje na maminih kolenih in rokah ter sproščujočih masaž dojenčka. Vadbo lahko spremlja petje otroških pesmic. Med vadbo dojenčka, kadar je to potrebno in želeno, nahranimo. 

Kje in kdaj poteka skupinska razvojno gibalna vadba?

Vadba poteka v manjši skupini ob torkih v Terapevtskem dotiku, Tržaška 23, Vrhnika.

Kaj potrebujete za skupinsko razvojno gibalno vadbo?

Na vadbo pridite udobno oblečeni, dojenčka oblecite v več plasteh, da ga boste lahko po potrebi slekli.

Kdaj začeti s skupinsko razvojno gibalno vadbo?

Najbolj primeren čas za vključitev v vadbo je od enega meseca do šestih tednov starosti dojenčka. Pri odločitvi kdaj v vadbo, je pomembno tudi, da je mamica po porodu že v dobri fizični kondiciji. Sicer pa se otrok v vadbo lahko vključi  kadarkoli do dopolnjenega enega leta starosti.

Pred prvim obiskom skupinske vadbe je treba opraviti individualen obisk, kjer se spoznamo s čutno gibalnim razvojem dojenčka in njegovimi morebitnimi posebnostmi ter starše seznanimo z osnovnimi prijemi Baby handlinga. Tako zagotovimo individualen pristop ter s tem visoko kakovost izvedbe skupinske vadbe. Za individualen obisk se je treba predhodno naročiti.

Kako si zagotovite mesto na skupinski razvojno gibalni vadbi?

Ob vplačilu mesečne vadbe (štirje obiski) vplačilo velja za prvo vadbeno urico prvi torek od dneva nakupa. Vse obiske je treba izkoristiti v tekočem mesecu.

Morebitna opravičila zaradi bolezni je možno uveljaviti največ enkrat v tekočem mesecu, če želite, da se izostala vadba prenese v  naslednji teden.

V akutnem primeru bolezni vam nadomestni termin zagotovimo v primeru, da svojo odsotnost sporočite najkasneje do osme ure zjutraj na dan vadbe.

Da vam bomo lahko zagotovili mesto v skupini tudi v naslednjem mesecu, prijavo oddate ob zadnjem obisku mesečne vadbe.  

Za kvaliteten otrokov razvoj je izbira dobre igrače zelo pomembna. V Terapevtskem dotiku priporočamo naravne igrače Grizli.