Bownova terapija

Kaj je Bownova terapija?

Manualno tehniko za fizično in energijsko – vibracijsko stimuliranje telesa je pred petdesetimi leti razvil Avstralec Thomas Bowen. Po utemeljitelju poimenovana terapija je iz leta v leto bolj priznana in cenjena, v Avstraliji jo priznavajo tudi zdravstvene zavarovalnice.

Bowen je zagovarjal stališče, da terapevt v procesu zdravljenja nastopa kot katalizator, pospeševalec procesa samouravnavanja v telesu. Struktura človeškega telesa namreč omogoča pospešitev procesa samouravnavanja že z minimalnim zunanjim vplivanjem.

Bownova terapija je utemeljena na terapevtski enostavnosti in učinkovitosti, ne glede na to, ali  jo uporabimo za lajšanje čisto določene težave ali pa za ohranjanje zdravega ravnotežja.

Začetni dražljaj se izvede preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ti pa pričnejo proces spreminjanja trenutnih in starih stresnih vzorcev. Sproži se proces samouravnavanja telesa. Tako lajšamo različne motnje in blažimo bolečine ter izboljšujemo psihofizično počutje.

Bownova terapija je primerna je za vse starostne skupine (tudi za dojenčke in nosečnice):

 • pri akutnih in kroničnih težavah gibalnega sistema
 • pri obvladovanju in lajšanju posledic stresa in čustvenih stisk
 • v primeru razvojnih težav, hiperaktivnosti, kolik ter težav s prebavo
 • pri bolečinah zaradi spreminjanja telesa v nosečnosti ter takoj po porodu

Kaj je vezivno tkivo – fascija?

Fascija/vezivno tkivo je fascinanten in kritičen del naših teles. Povezuje, podpira in obdaja vsa ostala tkiva, deluje kot avtocesta za električne/energetske tokove in je medij, v katerega pritekajo celična hranila in se iz njega izločajo toksini. Je nosilec tekočine/medceličnine, v kateri se naše celice kopajo, hranijo in iz katere se po odmrtju izločijo. 

Medceličnina predstavlja bazo, v kateri prihaja do številnih bio-kemičnih reakcij in izmenjav, obenem pa obdaja tudi živčne končiče, mezgovnice in bezgavke. Vibracije in neznatni električni impulzi, ki jih sprožajo nežni Bownovi potegi, se hitro in z lahkoto širijo prek vse navzoče medceličnine v telesu, seveda pod pogojem, da je telo zadostno hidrirano.

Nevroznanstveniki vse pogosteje fascijo opisujejo kot mesto, ki je »dom naših čustev«, naše čustveno telo. Spomini na pretekle izkušnje ali poškodbe, negativne misli in čustva, lahko ostanejo dolgo časa ujeti v vezivnem tkivu in sistemu meridianov. Ko se tkiva sprostijo, se lahko istočasno sprostijo te pozabljene zaviralne energije.

Kako Bownova terapija deluje?

Bownova terapija temelji na teoriji, da je telo somatično-energetska samouravnavna enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje. Bownovi terapevti zaupamo, da telo samo ve, kje in v kakšnem zaporedju morajo pri posamezniku potekati spremembe, zato tega procesa ne oviramo.   

Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteženo učinkuje na avtonomno živčevje (t. i. del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem. Avtonomno živčevje nadzoruje nad 80% vseh telesnih funkcij in je zelo občutljivo na daljša stresna stanja ali premočne dražljaje. Vse poteze prečkajo po več meridianov oz. se v mnogih primerih izvajajo direktno na akupunkturnih točkah. Tam povzročijo vibracijske spremembe v energetskem polju in meridianih – sprostijo energetske blokade in vzpostavijo normalen energetski tok v prizadetih področjih telesa. Zato po izvedbi potez posamezniki pogosto opisujejo subtilne občutke v oddaljenih delih telesa, ki ne sledijo pričakovanim nevrološkim reakcijam.

Če naše življenje izkušamo pretežno skozi učinke simpatičnega živčevja, ki je pripravljeno na »boj ali pobeg«, telo ne more doseči ravnovesja, ki je potrebno za ozdravitev. Zato mora biti aktiven »zaviralni« del živčevja (parasimpatično živčevje). Bownova terapija sproži začasen premik prevlade s simpatičnega na parasimpatično živčevje, s čimer ustvari priložnost za ravnovesje, ki jo naše telo hitro prepozna in se začne uravnavati.  

Bownove poteze hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Medceličnina v vezivnem tkivu se lahko že s kratkim dotikom in nežnim pritiskom spremeni iz želatinoznega v bolj tekoče, prožno stanje. Zaradi tega pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfatičnega pretoka, odstranitve energetskih blokad in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju.

Kako poteka Bownova terapija?

Posamezna terapija traja od 30 do 45 minut, pri akutnem problemu, kot je npr. zvin gležnja, pa lahko le pet do deset minut. Vendar terapija najpogosteje vključuje posege, ki zajemajo celoten sistem, da je učinek globlji in telo bolj sproščeno.

Oseba leži na masažni mizi, terapevt se lahko prilagodi njenemu trenutnemu počutju in težavam. Ljudje z akutnimi težavami lahko tudi sedijo ali stojijo.

Terapija se običajno izvaja na goli koži, brez krem in olj (izjemoma preko tankih elastičnih oblačil), saj je za terapevta pomembno, da lahko opazuje spremembe in odzive na koži.

Terapevt izvaja Bownove poteze, med katerimi so kratki časovni premori. Ti časovni premori omogočijo telesu, da sprejema nevrološke in energetske spremembe, ki jih terapevt vnese v telo. 

Običajno zadošča tri do pet obiskov pri terapevtu, seveda pa je odvisno od zapletenosti težav in od tega, ali so težave akutne ali kronične. Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine pet do deset dni, najbolj optimalno je sedem dni.

Priporočljivo je narediti serijo treh do petih terapij, nato pa stanje vzdrževati z eno terapijo na štiri do pet tednov. Pri nosečnicah so zaradi pojavljanja novih težav (slabosti, zgaga …) ti razmiki lahko krajši. 

Kako ravnati po Bownovi terapiji?

Pred in po končani terapiji je treba piti dovolj vode, od enega litra in pol do dveh litrov na dan, ker se hidrirano telo boljše odziva na terapijo. Vodo je treba piti počasi, približno 100-150 ml naenkrat. Voda je zelo pomembna za odvajanje toksinov in dovajanje hranilnih snovi ter za nemoten energetski pretok.

Po končani terapiji opazujte svoje telo, občutke, čustva … Treba je prisluhniti, kaj nam telo sporoča in slediti »napotkom«, ki nam jih posreduje.

Terapevt vam bo svetoval, kaj delati v času med terapijami: kakšna naj bo vaša fizična aktivnost, koliko pijte, kdaj naj bi imeli ponovno terapijo ipd. Napotki vam bodo v pomoč pri hitrejšem okrevanju in morebitnih reakcijah. Če boste imeli skrbi ali dodatna vprašanja, ne odlašajte, ampak pokličite svojega Bownovega terapevta.

Pogosti odzivi med in po izvajanju Bownove terapije

Po terapiji  so možne blage bolečine v mišicah ali povečan občutek žeje. Pogost odziv telesa je tudi trenutno poslabšanje, ki lahko traja nekaj dni. Možno je povečanje pogostosti uriniranja ali izločanja blata, lahko se pojavijo nenavadni čustveni odzivi. Vsako telo poskuša strupe iz telesa izločiti na drugačen način. Nekateri ljudje so po koncu terapije utrujeni in zaspani, drugi polni energije.

Najbolj pogosti odzivi po terapiji:

 • Občutek globoke sproščenosti in dobrega počutja, ki se pogosto pojavi že nekaj minut po začetku izvajanja Bownove terapije. Ker je celoten proces zelo pomirjujoč, ni nič neobičajnega, če posameznik med izvajanjem terapije celo zaspi.
 • Delna ali popolna ublažitev bolečine je eden od tipičnih učinkov Bownove terapije; do nje pride hitro in je običajno trajna. Do ublažitve pride med izvajanjem terapije, v nekaj urah ali v naslednjih dneh.
 • Bownova terapija hitro pomaga pri sproščanju mehkega tkiva, zaradi česar se zmanjša pritisk na vretenca, medvretenčne ploščice in hrbtenične živce. Posamezniki, ki so daljši čas trpeli zaradi napetosti in bolečin v hrbteničnem predelu, velikokrat izjavijo, da se po terapiji počutijo svobodnejši, lažji, višji in bolj gibljivi.
 • Veliko ljudi po terapiji pripoveduje o različnih občutkih v telesu, kot so na primer mravljinčenje, toplota, krčenje ali trzanje mišic, pretok energije v dele telesa, ki jih terapevt ni stimuliral, občutki breztežnosti ali lebdenja. Občutki pri vseh niso nujno enaki; nekateri ne občutijo nič, pa je njihov odziv na terapijo vseeno pozitiven.
 • Nekateri občutijo čustveno sprostitev; nasploh velja, da se ljudje po terapiji počutijo bolj sproščene in precej manj pod pritiskom.
 • Pogosto ima posameznik vrtoglavico, ko se iz ležečega položaja dvigne v sedečega. To je samo kratkotrajna reakcija, ki se razblini v nekaj minutah.
 • Poslabšanje navzočega problema je najbolj pogosta reakcija po Bownovi terapiji. Med tem časom je treba izkazati potrpežljivost in nežnost do sebe ter se ravnati po navodilih terapevta. Običajno takšno stanje ne traja dlje kot 24 do 48 ur. Telo se v procesu samouravnavanja spominja starih poškodb in vzorcev, ki jih je zavest popolnoma pozabila.
 • Običajno je tudi pogostejše uriniranje, saj se iz telesa izločajo odvečne tekočine in toksini, ki so bili ujeti v tkivih. Morda nekomu teče iz nosu ali ima druge znake prehlada, čeprav se na splošno dobro počuti. Nekdo drug se morda bolj znoji ipd. Gre za primer »hišnega čiščenja«, ki ga ne smemo zatreti. Telo samo izbere najbolj primeren sistem, preko katerega se razstrupi.
 • Mnogi so po koncu Bownove terapije polni energije, drugi so zaspani in utrujeni. Treba je prisluhniti, kaj nam telo sporoča in slediti »napotkom«, ki jih želi posredovati.

Kdaj lahko Bownova terapija pomaga?

Terapija je tako blagodejna in varna, da jo lahko uporabljamo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Terapija lahko tudi dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.  

Z Bownovo terapijo odpravljamo bolečine in druge motnje, uporabljamo pa jo lahko tudi kot preventivno in sprostitveno terapijo.

Pokazalo se je, da je Bownova terapija uspešna pri zdravljenju ali obvladovanju naslednjih motenj:

 • ADD/hiperaktivnost
 • artritis (bolečine, oteklina, zmanjšana mobilnost)
 • anksioznost
 • alergije (npr. seneni nahod)
 • astma (dopolnilna terapija) 
 • bolečine (po poškodbah, motnje v mišično-vezivnem sistemu, vključno z miofascialnimi prožilnimi točkami, fibromialgija)
 • bolečine med lopaticama, v lumbalni regiji (križu), križnici, trtici, išias 
 • burzitis 
 • dojke (limfni zastoj, ciste, boleče dojke, problemi z dojenjem)
 • dojenčki (kolika, simptomi cerebralne paralize, travmatično rojstvo, razvojne motnje)
 • čustvena depresija
 • glavoboli in migrene
 • gležnji (zvini, artritis, zmanjšana mobilnost in bolečine)
 • kolena (bolečine, poškodbe in rehabilitacija)
 • komolci (teniški /golferski komolec, burzitis olekranona)
 • kostni izrastki na petnici in bolečine v stopalih
 • kap (del rehabilitacijskega programa)
 • krči v mečih
 • kronična utrujenost (brez patoloških vzrokov)
 • limfni zastoji in detoksifikacija
 • motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (kot komplementarna metoda)
 • menstrualne motnje in bolečine, PMS
 • neplodnost (kadar ni infekcij ali fizičnih blokad)
 • nosečnost (bolečine v križu, otekanje nog, slabost)
 • omotičnost / vrtoglavica
 • prebavne motnje in motnje pri izločanju
 • prekomerna mišična napetost (preventiva in splošna sprostitev)
 • rehabilitacija po poškodbah (del rehabilitacijskega procesa)
 • rame (zamrznjena rama, pretegi, tendinitis, del rehabilitacije po operacijah)
 • sindrom karpalnega kanala
 • sindrom čeljustnega sklepa
 • sinusitis 
 • skolioza
 • stres (fizični in emocionalni)
 • športne poškodbe (zvini, pretegi, po operacijah in rehabilitacija)
 • vrat (nihalne poškodbe mehkega tkiva, prekomerna mišična napetost, bolečine, degenerativne spremembe, zmanjšana mobilnost)

Bownova terapija se vse pogosteje uporablja tudi pri lajšanju simptomov Parkinsonove bolezni, multiple skleroze, sindromu kronične utrujenosti in drugih sistemskih obolenjih. Prav tako ima blagodejne učinke med razstrupljevanjem pri zasvojenosti z alkoholom in drogami ter pomaga pri sproščanju in hitrejšem odstranjevanju kemičnih snovi iz telesa.

Ugodno vpliva na avtonomni živčni sistem, zato velikokrat izboljša prebavo,  poveča psihično umirjenost, izboljša koncentracijo. Na blage poteze se zelo dobro odzivajo tudi dojenčki in otroci. Terapija lahko ublaži krče pri dojenčkih, zmanjša nemir in sprošča mišično napetost.  

Opozorilo

Terapevtski dotik deluje v smeri povezovanja in vzajemnih učinkov uradne medicine in komplementarnih oblik zdravljenja in samozdravljenja ter nikogar na noben način ne odvrača od uradnega medicinskega zdravljenja.

Terapija ni nadomestilo za medicinsko diagnostiko in zdravljenje. Morebitna odklonitev že izvajanega medicinskega zdravljenja lahko privede do škodljivih posledic za zdravje.

Terapija ne škoduje zdravju in jo terapevt izvaja z namenom izboljšanja zdravja in dobrega počutja posameznika. Vsak človek se na terapijo odziva drugače, zato je mogoče, da terapija ne bo odpravila vseh težav oziroma njihovega vzroka. Po končani terapiji je možno  kratkoročno slabše počutje oziroma kratkoročno poslabšanje zdravstvenega stanja.

Uporaba naših spletnih vsebin in naših storitev je izključno na lastno odgovornost.